De fapt in această rețetă este vorba despre o reinterpretare a mult mai celebrului preparat – mămăligă în straturi. Așadar este o mâncare tradițională această strachină a ciobanului. Și pentru că evident ciobanii la stână fac afară focul și mămăliga se face pe pirostrei, fac și eu același lucru in grădina mea, Rarisimo. E o zi de duminică dimineață și se prevăd temperaturi destul de ridicate. Așadar mă apuc repede de treabă și tot repede vă și scriu rețeta. Partea frumoasă a acestui preparat este prezentarea – poate fi servit cald în strachină sau rece, intorcând strachina cu așezînd mâncarea pe o altă farfurie. Asta se poate face pentru că arată la fel pe ambele părți.
Ingrediente pentru strachina ciobanului – 4 porții
- PASTRAMĂ la ceaun 200gr
- CARNE la GARNIȚĂ 200gr
- CÂRNAT afumat 100gr
- OUĂ 2buc
- BRÂNZETURI asortate 600gr
- MĂLAI 300gr
- APĂ 2litri
- SARE 8gr
- PIPER 2gr
- ULEI 50ml
- UNT 40gr
- ARDEI COPT sau GOGOȘARI 200gr
Decor: Ceapă verde și pătrunjel
Pregătire: 15min
Preparare: 30min
Cum prepar eu strachina ciobanului
Mai intâi mă apuc de mămăligă. De fapt, impropriu spus mămăligă. Avem nevoie de un terci (un sos) adică textura trebuie să fie lichidă iar mămăliga să poată fi turnată din tuci. Ca să fiu mai rapid, am apelat la o plită cu inducție. Fierbe imediat apa în acest mod. Foarte bine se poate folosi un ochi de aragaz conectat la o butelie sau direct grătarul de lemne. Nu gătesc la plita cu inducție, doar mă grăbesc să ridic apa la punctul de fierbere. Picur și câteva lacrimi de ulei in apa ce urmează să dea in fiert. Urmează mălaiul pe care il torn ploaie, amestecând continuu. După ce incepe să fiarbă, torn conținutul in tuciul așezat pe grătar. Trebuie să știți că in tuci iese cea mai bună mămăligă, fie ea și terci. Este momentul să acopăr tuciul si să las mămăliga să fiarbă incet, cât timp mă ocup de restul ingredientelor ce urmează să compună strachina ciobanului. Am filmat evident rețeta și materialul il aveți chiar aici. Pate vă ajută să vedeți consistența mămăligii.