Despre sumac, condiment turcesc la De vorbă cu aromele
Pentru cei ce nu știu, sumacul este un condiment de origine orientală, cultivat și folosit destul de mult în bucătăria turcească. Gustul este unul fructat, acrișor și plin de aromă.
Extras din arborele decorativ ce poartă același nume, originar din orientul Mijlociu, sumacul este cunoscut și ca oțetar mirositor. Fructele sale de culoare roșu-purpuriu se comercializează uscate sau măcinate.
Am descoperit sumacul ca fiind utilizat într-o gamă largă de preparate de origine orientală. În vlogul meu culinar am o rețetă, cea de tabouleh, în care amestec sumac cu alte mirodenii pentru plusul de aromă pe care îl oferă mâncărurilor acest condiment, mai ales când vorbim despre bucătăria Orientului. Pentru cei interesați să schimbe clasicele salate românești sau mediteraneene, am pus rețeta de tabouleh aici – http://restaurantbulevard.ro/tabouleh-salata-libaneza-la-culinaria/. Trebuie să vă spun că, puteți pune sumac și în humus, poate cel mai popular preparat al acestei arii geografice și culinare.
Gustul sumacului
Sumacul are un gust acid, acrișor, o aromă ințepătoare de lămâie, ușor iute. Gustul său proaspăt și acrișor poate inlocui cu succes lămâia sau oțetul.
Această mirodenie cu aroma sa specială se poate folosi și in combinație cu alte condimente. Vă recomand să încercați amestecuri de condimente precum chili, usturoi, ghimbir, oregano, rozmarin, cimbru presărând și sumac. Genul de mix aromat pe care îl obțineți astfel, vă va oferi o adevărată desfătare culinară imbogățind savoarea preparatelor.
Am fost ca de obicei la prietenii mei de la Gust Oriental, magazinul de mirodenii și arome orientale dar și de dulcegării și alte bunătăți aflat în Ploiești, ca să mă aprovizionez cu sumac. De ce de la ei? Știu că acolo condimentele pe care le aduc sunt mereu proaspete astfel am siguranța că nu își pierd plusul de savoare pe care trebuie să îl aducă în preparate. Am vorbit puțin despre sumac așa că mai jos aveți și un video.
La ce se folosește sumacul
Pe lângă preparatele ale căror rețete le puteți găsi pe site, sumacul se mai amestecă și în alte felurite mâncăruri sau startere pentru a da gust salatelor de crudități dar si pentru a condimenta preparatele din carne. Este presărat peste orez, ceapa proaspat tocată sau ca ingredient in doner kebap, o indragită specialitate culinară turcească ori în amestec cu diverse semințe precum mugurii de pin și evident cu iaurt.
Proprietățile sumacului
Condiment larg utilizat în bucătăriile Orientului, sumacul, datorită proprietăților pe care le are este și un excelent remediu natural.
– este bogat in vitamina C
– sursă de antioxidanti
– are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare
– tratează gripa, răceala, bronșita
– previne bolile cardiovasculare
– luptă impotriva bolilor grave – cancer, artrita, Alzheimer, cataracta
– reduce febra
– reglează tranzitul intestinal
– previne hiperglicemia
– luptă impotriva obezitatii și diabetului
In Orientul Mijlociu, era folosit in mod tradițional ca medicament. În Evul Mediu, sumacul era utilizat pentru a trata o serie de afecțiuni datorită proprietăților sale antimicrobieneșsi hipoglicemice.
Unde se cultivă sumacul
Popular in Turcia si Iran, utilizat in preparatele traditionale din bucataria turcească, libaneză, siriană sau grecească, sumacul se cultivă in zona Mediteranei, în Sicilia, Turcia și Grecia.