Am publicat pe blogul meu acum ceva timp o rețetă de supă-cremă de ardei-capia. Sunt la modă aceste preparate imprumutate cumva din gastronomia internațională. A avut succes și de aceea am hotărât să vă ofer aici o nouă supă-cremă, de dovleac de această dată.
Dacă vă face curioși rețeta cealaltă, o găsiți aici – http://restaurantbulevard.ro/supa-crema-de-ardei-kapia-la-culinaria/
In acest articol, leguma vedetă este dovleacul. Nu are prea mare importanță dacă aveți dovleac rotund sau din cel plăcintar. Il vom coace și vom extrage toată dulceața din el. Vă spun că nu este greu de făcut așa că merită incercată!
Rețeta este și filmată. Vedeți mai jos conținutul video.
Ingrediente pentru supă-cremă de dovleac 12 porții, aproximativ 5 litri
- DOVLEAC crud, curățat de semințe și coajă 2kg
- ZAHĂR 100gr.
- RAS EL HANOUT (chimion,coriandru,cuișoare, curcuma,piper,chimen), amestec de condimente orientale 10gr
- ULEI 100ml
- MORCOV 400gr
- ARDEI CAPIA curățat 400gr
- CEAPĂ curățată 400gr
- USTUROI curățat 50gr
- CARTOFI curățați 300gr
- FOI de DAFIN 1gr (4buc)
- SARE 20gr(1lingură)
- APĂ 8litri
Pentru montaj și garnisire
- CRUTOANE AROMATE 300gr
- ULEI DE MĂSLINE 150ml
- SEMINȚE COAPTE 50gr
- FRUNZE de BUSUIOC 10 tije
- ARDEI IUTE 3buc
Pregătire 20min
Preparare : 45min( inclus și timpul de fierbere)
Cum fac eu supa-cremă de dovleac
Așa cum spuneam și in preambul, dovleacul trebuie copt. Il curățăm de coajă și semințe și il tăiem felii. In tavi acoperite cu hârtie de copt, tapetate cu un fir de ulei, punem condimentele orientale și zahăr. Apoi așezăm bucățile de dovleac și peste presărăm din nou RAS EL HANOUT și zahăr. Băgăm la cuptor la 200 grade timp de 30 de minute.
Ne ocupăm de supa de legume. Tăiem ceapa, ardeiul capia și morcovul grosier, vedeți in video tehnica, zdrobim usturoiul cu lama cuțitului și le punem intr-o oala cu puțin ulei la călit. Punem și sare. Ajută la inmuierea legumelor. Nu le călim mult și mestecăm continuu pentru a evita ca ceapa, ardeiul sau morcovul să se prindă de vas.
După 2-3 minute, adăugăm apa fierbinte, (8 litri) peste legumele călite și lăsăm la fiert la foc mic cam 30 minute.
Când dovleacul este copt, (il incercăm cu un băț de frigăruie, trebuie să fie moale) il mutăm din tăvi, curățăm eventualele puncte negre de arsură și il adăugăm in oala in care fierb celelalte legume.
Continuăm fierberea incă vreo 10 minute.
Dăm la o parte vasul și strecurăm zeama. Abia apoi blenduim legumele. Trebuie să obținem un piure gros și destul de cremos.
Adăugăm zeamă treptat folosind strecurătoarea in care așezăm frunzele de dafin. Facem așadar o infuzie. Nu le adăugăm in timpul fierberii pentru că pot da un gust amar supei.
Când ajungem la consistența dorită (vedeți in video cam cât de lichidă este supa) adăugăm din nou pe foc pentru incă 5-10 minute, la foc mic. Corectăm cu sare dacă este cazul.
Eu servesc acest preparat in căni de supă. Voi puteți monta in farfurie, bol sau la fel ca mine, in cană. Puneți intâi supa-cremă de dovleac, adăugați câteva crutoane pentru că sunt flotabile. Decorați cu ceva pătrunjel tocat și frunze de busuioc. Aromează minunat această supă. Și pentru că vedeta acestui preparat este dovleacul, vă recomand să adăugați și câteva semințe coapte de dovleac. Dacă vă doriți picant, merg bine câteva rondele de ardei iute. Astfel in farfurie avem texturi diferite și arome care se completează.
Poftă bună!