Dovlecelul este o legumă versatilă care merge bine vara intr-o sumedenie de preparate. Am pus pe blogul meu rețeta de ciorbă muntenească cu dovlecel și iaurt. O găsiți aici – . In acest articol o să vă arăt cum fac eu o supă-cremă de dovlecel, un preparat mai modern, alcărui gust diferă considerabil de cel al ciorbei de dovlecel tradiționale.
Mă apuc de treabă. Am și filmat rețeta iar video-ul il găsiți in josul paginii!
Ingrediente pentru supă-cremă de dovlecel – 6 porții
- DOVLECEL cuburi ..1kg
- ULEI de MĂSLINE…100ml
- SARE…6gr
- PIPER… 2gr
- CEAPĂ tocată….300 gr
- USTUROI curățat…5buc..10 gr
- CARTOF ALB tăiat în 4….150 gr
- MORCOV curățat tăiat mare ..200gr
- SPANAC frunze….o mână… 50gr
- MĂRAR sau fenel proaspăt tocat… 20 de fire
- Serviți cu:
CRUTOANE AROMATE….după gust
PÂINE cu semințe, prăjită….6felii
BACON cuburi foarte.mici….150gr
BRĂNZĂ tartinabilă de CAPRĂ…. 6 rondele
Pregătire 10 min
Preparare 40 min
Dificultate: medie
Cum fac eu supa-cremă de dovlecel
Toc legumele mai intâi. Este vorba despre o supă-cremă așa că in procesul de gătire va exista pasarea. Așadar nu e nevoie ca legumele să fie tocate prea mărunt.
Incep cu ceapa, toc câțiva căței de usturoi și apoi morcovul.
Pun ulei de măsline (nu mult) in oală la incins și adaug legumele tocate. Ca de obicei, inmoi sarea cu un praf de sare pe care il adaug.
Tai și cartofii cuburi mari.
Când ceapa devine sticloasă, adaug cartofii și acopăr cu apă. Vedeți in video!
Las la fiert legumele și mă ocup de dovlecel. Il voi tăia tot cuburi mari, după ce scot semințele (asta dacă dovlecelul este bătrân). Coaja nu o indepărtez.
Pun și dovleceii la fiert peste restul legumelor. Adaug apă cât să acopere legumele și continui fierberea.
Cân morcovul este fiert, adaug mâna de spanac. Il pun pentru a accentua culoarea supei mele.
Scot bucățile de morcov. Nu vreau să blendez legumele ce vor forma supa-cremă de dovlecel cu morcovii. De ce? Explic in video de mai jos.
Cât timp supa-cremă de ddovlecel fierbe, mă ocup de garnitură.
Toc baconul cubulețe cât mai mici. Este nota mea crocantă pe care o adaug preparatului.
Pun o tigaie cu puțin ulei la incins și prăjesc baconul până ce devine crocant.
Scot baconul intr-un bol având grijă să păstrez in tigaie parte din grăsimea in care s-a făcut acesta.
In această grăsime, prăjesc 2-3 felii de pâine cu semințe.
Când legumele sunt fierte, iau oala de pe foc. Indepărtez lichidul, păstrând doar legumele. Lichidul il păstrez intr-un vas. Il voi adăuga la final, doar dacă e cazul (supa-cremă de dovlecel este prea groasă)
Pasez legumele. Folosesc thermomixul din dotare. Puteți executa operațiunea cu un blender, direct in oala in care au fiert legumele.
După ce am terminat pasarea, văd dacă este necesar să adaug lichid. In rețeta filmată, veți vedea că am obținut consistența pe care mi-am dorit-o pentru supa-cremă de dovlecel. Așadar nu voi adăuga lichid.
Pun oala inapoi pe foc. Corectez gustuyl adăugând sare și piper. Aștept să dea in clocot și iau oala de pe foc.
Toc mărunt câteva fire de mărar sau fenel.
Supa mea cremă de dovlecel este gata.
O servesc de fiecare dată garnisită alături de bacon prăjit, mărar tocat și crutoane aromate. Lângă bolul de supă-cremă de dovlecel pun feliile de pâine prăjite pe care le ung cu brânză de capră și presar bacpn prăjit.
Incercați așa. Merită!
Poftă bună și spor la treabă!