Despre carnea de vită am scris un articol când am oferit rețeta tournedos-ului și antricotului pe placă. Tot in acel text m-am referit și la modul in care se mănâncă vita, funcție de gradul de preparare. O găsiți aici dacă vreți – https://restaurantbulevard.ro/vita-pe-placa-cu-unt-aromat-maitre-dhotel-culinaria/

Nu mă repet aici, nu ar avea niciun sens. Dar pentru că suntem in grădină, am hotărât să pregătesc tot vită. O specialitate însă ținând cont că T-BONE-ul este pentru cunoscători poate cea mai suculentă, savuroasă și aeromată parte a cărnii de vită.

Ce este T-BONE-ul de vită? Pentru împătimiți vă spun că T-BONE-ul include un os în formă de „T” având carne pe ambele părți. Pe o parte avem mușchi, iar pe cealaltă vrăbioară și reprezintă una din principalele steak-uri, recunoscute mondial pentru fragezime, suculență și aromă.

Găsiți in acest articol și rețeta pentru celebrul UNT MAITRE D HOTEL

Așadar, printre miresmele imbietoare de trandafiri și lavandă din grădina mea – Rarisimo, să purcedem a pregăti o masă specială. Am și filmat evident rețeta și vă propun să vedeți materialul. Contează mult să știți când trebuie luată carnea de pe grill (grătar) pentru a obține suculența și frăgezime pe care o merită un T-BONE.

 

Ingrediente pentru T-BONE, unt maître d’hotel,  legume la grătar cu sos tartar și salată asortată pentru 2 perosane

T-BONE de vită maturat 700gr

  • Sare de grătar 5gr
  • Sare, piper 3gr
  • Mix condiment de grătar (pentru vită) 3gr
  • Ulei de măsline 50ml
  • Rozmarin proaspăt 1 crenguță

UNT aromat maître d’hotêl

  • Unt la temperatura ambientală 100gr
  • Pătrunjel tocat fin 6tije
  • Usturoi zdrobit, tocat fin 2căței
  • Sare,piper 3gr
  • Zeamă de lămâie 10ml

LEGUME pentru grill sau grătar

  • Cartofi semifierți 2 buc
  • Ulei aromat cu usturoi și busuioc 100ml
  • Ardei gras, 1buc
  • Ardei kapia 3 buc
  • Dovlecel 1buc
  • Sare, piper 3gr
  • Ciuperci champignon 2 buc

SALATĂ asortată

  • Roșii 1buc
  • Salată verde 1buc
  • Pătrunjel 6 tije
  • Castravete 50gr
  • Sare, piper 3gr
  • Zeamă de lămâie 10ml
  • Ulei de măsline 5ml

SOS TARTAR – vezi rețeta aici – https://restaurantbulevard.ro/ceafa-de-porc-la-grill-salata-salsa-si-sos-tartar-cu-chef-dan-neagu/

Pregătire : 10min
Preparare: 10min

Preparare T-BONE, unt maître d’hotel,  legume la grătar cu sos tartar și salată asortată

Mai întâi ar trebui aromată carnea și pregătită pentru frigere. Puneți sare de grătar, sare fină și piper și evident mix-ul  de condimente pentru vită. Puteți folosi și un altfel de mix pe care il găsiți in marketuri. Evident uleiul de măsline este liantul cu ajutorul căruia se prind condimentele de carne. Ungeți bucata de carne aromată și cu crenguța de rozmarin, exact ca in video.

Ceea ce trebuie să știți este că această carne trebuie adusă la temperatura ambientală mai intâi.

O dată ce am marinat T-BONE-ul, il lăsăm deoparte să-și tragă aromele și ne ocupăm de salată.

Aici e mai simplu. Tăiați mărunt salată verde împreună cu pătrunjelul și câteva fâșii de castravete proaspăt. Roșia tăiați-o rondele cât mai subțiri. O veți așeza ca bază a salatei. Vedeți in video cum am făcut eu. Aromarea cu ulei de măsline, sare, piper și ceva zeamă de lămâie o faceți chiar inainte de a o servi.

Ne ocupăm acum de legume. Cartofii prefierți in coajă, tăiați-i pe jumătate. Lângă ei merg câteva fâșii de dovlecel, ardei gras și kapia. Completați savoarea cu 2 ciuperci champignon pe care le curățați intâi. Dați savoare legumelor cu ulei aromat de busuioc și usturoi, sare și piper.

Ne rămâne acum doar untul maitre d hotel de făcut. Vă recomand să folosiți unt cu procent mare de grăsime ce trebuie sî ajungă la temperatura camerei pentru a putea fi emoliat.

ATENȚIE – untul nu trebuie să se topească, ci să devină cremos. In el puneți usturoi pastă (usturoi tocat sau zdrobit foarte fin și amestecat cu puțin ulei), zeamă de la o jumătate de lămâie și puțin pătrunjel tocat foarte fin. Eu il folosesc pe cel creț, hasmațuki i se mai spune, datorită aromei ceva mai suave.

Suntem gata de grătar acum.

Punem T-BONE-ul pe grill (placă) impreună cu legumele și avem mare grijă ca temperatura grătarului să nu depășească 300 grade. Cu alte cuvinte nu ne dorim să ardem o așa minunăție de carne in niciun caz. O vrem pregătită mediu adică ne dorim să-i păstrăm suculența și aromele in interior. Vedeți aici clasificarea internațională in funcție de intensitatea preparării cărnii – https://restaurantbulevard.ro/vita-pe-placa-cu-unt-aromat-maitre-dhotel-culinaria/ .  O dată cu bucata de carne, puneți și crenguța de rozmarin.

TIPS – intoarceți imediat ce se desprinde de pe grill. Țineți T-BONE-ul până ce apăsând cu degetul pe partea gătită, observați cum ies sucurile din carne. Este momentul să o luați dacă vă doriți un T-BONE pregătit medium sau medium rare.

Nici legumele nu trebuiesc ținute mult. Ciupercile sunt gata imediat ce devin moi atunci când le strângeți intre degete.

Despre sosul tartar ce acompaniază minunat cartofii preparați astfel dar și diferite tipuri de carne, am scris rețeta aici – https://restaurantbulevard.ro/ceafa-de-porc-la-grill-salata-salsa-si-sos-tartar-cu-chef-dan-neagu/

Gata suntem și nu ne rămâne decât să montăm farfuria. Platingul inseamnă creațivitate. Nu uitați, intotdeauna mâncăm și cu ochii!

TIPS – lăsați T-BONE-ul câteva minute să se odihnească pe un platou.

        – puneți untul maitre d hotel peste carne imediat ce s-a odihnit câteva minute.

        – sosul tartar merge de minune cu cartofii pe grill. 

        – după ce legumele sunt coapte, adăugați incă puțin ulei aromat de busuioc și usturoi.

Poftă bună să aveți și vă sugerez să alăturați preparatului – T-BONE, unt maître d’hotel,  legume la grătar cu sos tartar și salată asortată, un vin roșu de calitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *