Bucătăria arabă este prin definiție una incărcată de aromele locale și așa cum bine știți la acest capitol stau foarte bine. Am mai scris câteva rețete in articolele anterioare și voi continua să vă ofer și altele in viitor. Astăzi despre tajin, o mâncărică tradițional marocană vreau să vorbesc. Și pentru că vorbim despre bucătărie arabă, baza e carnea de oaie. Mi se pare că se potrivește bine și cu anotimpul, căci toamna, după ce e gata tulburelul național și noi românii pregătim pastramă de oaie. Gătesc tot in grădina mea, Rarisimo și vă arăt că se pot face pe grille și alte preparate, nu doar carne pe grătar. De aceea am filmat rețeta și vă invit să vedeți materialul. Vă va fi mai ușor să pregătuiți această mâncărică in stil marocan.
Să trecem așadar la treabă!
Ingrediente pentru tajin în stil marocan și cus-cus aromat – 4 porții
- CARNE DE OAIE( pastramă afumată) 1kg
- VIN ROȘU 250ml
- AMESTEC cu SARE GRUNJOASĂ AROMATĂ pentru grille (sare,mix de piper boabe, cimbru)30gr
- SARE fină 1liguriță
- ULEI de măsline 50ml
- CEAPĂ ALBĂ 1buc
- PRAZ 1buc
- USTUROI 5buc.
- MORCOV 1buc.
- ȚELINĂ appio sau frunze cu tulpină
- CHIMION 2linguri
- CORIANDRU 1lingură
- CUIȘOARE 1lingură
- PASTĂ TOMATĂ 100gr
- ROȘII PROASPETE 4buc
- ARDEI IUTE 2buc
- VERDEȚURI AROMATE: coriandru, pătrunjel,cimbru,cimbrișor,foi de dafin, rozmarin.
- CUȘ- CUȘ 100gr
- JIU sau supă concentrată de oaie sau pui 150ml.
- CÂRNAȚI de OAIE (tip merquez) pentru grătar – minim 4buc.
Pregătire 2ore
Preparare 20min
Cum fac eu tajin în stil marocan și cus-cus aromat
intr-o tavă de cuptor puneți mai intâi câteva felii de morcov, ardei kapia și praz, toate tăiate grosier. Adăugați usturoi, sare și piper de grătar. Usturoiul nu trebuie curățat. Merge tăiată căpățâna pe jumătate. După legume, va trebui să puneți in tavă și bucăți de carne de oaie pe care o tăiați in cuburi mari. Vin ierburile aromate acum. Puneți coriandru, pătrunjel, țelină frunze sau apio, cimbru, foi de dafin și rozmarin. Punem și vin in tavă și la final completăm cu apă fiartă, acoperim tava cu folie și o punem pe grille pentru vreo 2 ore.
Un asemenea preparat cu carne de oaie se asortează foarte bine cu un vin roșu. Am ales unul tânăr, un shiraz din gama NAVIGO de la Jidvei. Am spus in video câte ceva despre el. Merită gustat!
Timpul in care tava stă pe grille adică vreo 2 ore il folosiți pentru a pregăti celelalte elemente ale rețetei. Ne o cupăm de cuș-cuș. Acesta trebuie infuzat (nu puneși la fiert) cu apă fierbinte. Tehnica o găsiți de asemenea in video. Turnați apă fiartă peste bolul in care ați pus cuș-cuș. Iși va trage singur apa. La nevoie completați astfel incât cuș-cușul să fie acoperit de apă. Lăsați câteva minute. Aromați cu coriandru, chimion, sare și puneți daca aveți deja prin frigider, puțin jiu de la o altă friptură. Dacă nu, așteptați până ce carnea e gata și luați din sosul ei ceva jiu pentru cuș-cuș. Infuzați cuș-cușul cam 5 minute. Se va umfla dar va rămâne totuși aerat. Il mai mestecăm cu doar câteva picături de ulei de măsline, chiar inainte de servire.
Va trebui să așteptăm până ce carnea se prepară in tavă. Când ar mai fi vreo jumătate de oră din cele 2 ore pe care tava trebuie să le petreacă pe grille, apucați-vă de legume. Felii de morcov, ceapă tăiată in sferturi, ardei capia și praz, aromate cu ulei și apoi cu sare de grătar și ceva chimion, trebuiesc puse pe grătar. Iși vor lua aroma de fum. Nu e nevoie să fie ținute mult pentru asta.
Când sunt gata, luați-le de pe grătar și puneți-le intr-un alt vas. Eu am ales un ceaun. Aici vreau să fac infrățirea elementelor. Am pus legumele, scot bucăți de carne din tavă, câteva linguri de jiu și le pun și pe ele in ceaun, peste legumele coapte. Adaugați și ceva pastă de tomate. Acoperiți ceaunul și puneți-l pe grătar pentru maxim 10 minute. Sosul va scădea in timpul fierberii și aromele legumelor coapte și cele ale cărnii de oaie se vor difuza in tot preparatul.
Ne rămân doar cârnații de pus pe grătar și este timpul să o facem. Marocanii folosesc niște cârnați de oaie, merques se cheamă. Eu am ales ceva pleșcoi de-ai noștri. Nu trebuiesc ținuți foarte mult pe grătar.
Se cheamă că am cam fi gata. Montam preparatul . O fac in vasul tradițional marocan. Dacă nu aveți unul similar, nu-i nicio problemă. Puteți monta pe farfurie. Așezăm legume, carne, cuș-cuș aromat și cârnați.
Am scris in titlul preparatului – tajin in stil marocan și asta pentru că rețeta are ceva distanțări de cea originală. Marocanii pun toate ingredientele, inclusiv carnea de oaie de la inceput in vasul lor tradițional, o acoperă cu apă (nu pun vin) și o lasă in cuptor ore bune, mult mai multe decât cele 2 pe care le-am folosit eu ca să obțin acest gustos tajin.
Dacă vă place mâncarea din bucătăria arabă, vă indemn să incercați acest preparat lângă care opuneți și un vin bun, roșu, nu foarte greu. Merg de minune impreună. Eu am ales shiraz roșu din gama Navigo de la Jidvei. Poftă bună să aveți!