Sărbătorile se apropie și continui sa vă prezint o serie de preparate tradiționale. De pe masa de Crăciun românească nu pot lipsi nici piftia și nici toba. Sigur, mă refer la aperitive, startere așa cum sunt ele denumite modern. Rețeta de piftie o aveți deja pe blogul meu – http://restaurantbulevard.ro/piftie-de-porc-traditionala/ , așadar in acest articol vă ofer o variantă de tobă de casă, așa cum o prepar eu.
Mâncarea românescă tradițională are dichisurile ei. Trebuiesc urmați de multe ori pașii intr-o anumită ordine, altfel mâncarea nu iese. De aceea am filmat această rețetă iar in video găsiți intocmai ordinea operațiunilor pentru a fi siguri de reușită.
Ingrediente pentru tobă de casă – 20 porții
- 1/2 Cap de porc (3kg)
- Picioare de porc (adidași) 1buc
- Rasol de porc 1buc
- Fleică de porc (spată) 500gr
- Șorici 300gr
- Inimă de porc 2buc (400gr)
- Limbă de porc 1buc (300gr)
- Stomac de porc sau intestin de vită sau maț gros sau membrană pentru umplere. 1buc
- Morcov 4buc
- Ceapă 4buc
- Usturoi 100gr
- Pătrunjel, rozmarin, cimbru, după gust
- Foi de dafin 10buc
- Piper boabe 2linguri
- Sare (5linguri) 100gr
Pregătire: 30 min
Fierbere: 2h30min
Preparare: 20min
Cum prepar eu toba de porc de casă
Mai intâi să vă spun că și in cazul acestui preparat avem nevoie de acele părți ale carcasei de porc ce conțin colagen pentru reușita preparatului.
Mațul ales – stomac de porc sau intestin de vită trebuie curățat FOARTE bine și spălat pe măsură. Il ținem in apă rece câteva ore, inainte de a-l folosi.
Rețeta mea de tobă de casă nu conține câteva ingrediente care se folosesc in mod tradițional la toba. Eu nu pun in amestec nici rinichi și nici ficat. Ambele organe au un gust specific și de multe ori acesta influențează gustul final al preparatului. In plus, ficatul de porc colorează in brun intregul amestec de carne iar toba va ieși mai inchisă la culoare. Deci, fac tobă insă fără rinichi și ficat. Pun in schimb și inimă și limbă. Nu au gust predominant insă au o textură diferită de cea a cărnii și in amestec sunt binevenite
Așadar spăl bine inainte de toate fiecare parte sau organ folosit la tobă. Este important să fie indepărtată orice urmă de sânge de pe carne. Spăl evident cu apă rece și apoi pun la fiert bucățile alese din carcasa de porc. In apa in care urmează să fiarbă carnea nu pun decât sare la inceput.
Ca și la piftie, indepărtez spuma după ce incepe să fiarbă. Este un procedeu important. Această operațiune trebuie repetată cât timp carnea se fierbe.
După ce am indepărtat prima spumă, adaug in oala in care fierbe carnea condimentele. Pun usturoiul curățat inainte, boabele de piper, foile de dafin, pătrunjelul și crengile de cimbru. In video vedeți cum fac.
Las totul să fiarbă la foc mediu timp de 2 ore – 2 ore și jumătate. Este suficient pentru ca toate bucățile să fie fierte bine.
Scot carnea din oala in care a fiert și o las la răcorit câteva minute. In acest timp strecor zeama rămasă in urma fierberii. Am nevoie de ea in preparrea tobei. O să vedeți!
Tai bucățile cubulețe carenea, oarganele, urechea și șoriciul. Le așez intr-un vas pe categorii. Imi e mai simplu pentru a controla și cantitățile obținute. Le amestec pe toate după ce termin de tăiat.
PONT – curăț de fiecare dată limba de porc fiartă.
Amestec bucățelele de carne ți adaug puțină zeamăp streecurată anterior, rămasă de la fierberea cărnii.
După ce am omogenizat bine carnea incep să umplu mațul.
Când acesta este plin, adaug incă puțină zeamă rămasă de la fierberea cărnii și il leg strâns cu o sfoară.
Pun acum mațul umplut la fiert pentru 5 – 10 minute in aceeași zeamă in care a fost fiartă carnea.
ATENȚIE – mațul umplut trebuie obligatoriu ințepat in cât mai multe locuri cu un ac. Nu folosiți scobitoare sau altceva mai gros pentru că se vor forma găuri mari care vor deteriora mațul și umplutura va ieși afară.
După fierbere, scot toba mea de casă și o pun la scurs pentru 24 de ore. Se va și inchega in acest timp. Folosesc o greutate pe care o pun peste tocător exact ca in video.
Se poate servi a doua zi.
Merge bine toba de casă lângă o bucată de brânză de oaie și câteva roșii sau pur și simplu cu muștar.