Scriu această rețetă ce se incadrează in categoria „ceaunisme” cu gândul la tocanele noastre muntenești. Și pentru că merge la fel de bine și cu și fără carne, articolul acesta este dedicat vegetarienilor și celor ce tin posturile religioase. M-am hotărât să gătesc tocana de cartofi asortată cu salată de varză murată, când afară temperatura nu depășește 2 grade. E decembrie așadar. Nu rezist și gătesc in ceaunul de fontă imailată, pe cărbuni incinși.
Tocana de cartofi se poate pregăti și pe aragaz, intr-o cratiță incăpătoare insă eu mi-am dorit acel inconfundabil gust de fum și de aceea am ales această variantă.
Rețeta, așa cum v-am obișnuit, este și filmată. Găsiți video-ul in josul paginii și vă invit să-l urmăriți. Vă va fi mai simplu să urmați pașii si evident să evitați greșelile.
Să-i dăm drumul la treabă!
Ingrediente pentru tocană de cartofi cu salată de varză murată – 10 porții
Pentru tocana de cartofi
- Cartofi: 2kg
- Ceapă: 700gr
- Usturoi: 150gr
- Morcov: 500gr
- Praz: 300gr
- Ardei capia: 200gr
- Apă: 6litri
- Pastă tomată: 150gr
- Ulei: 150ml
- Sare: 10gr
- Piper: 8gr
- Cimbru: 16gr
- Boia: 8gr
- Foi de dafin: 10buc
- Chimen semințe sau măcinat: 3gr
- Pătrunjel tocat: 100gr
Pentru salată de varză murată
- Varză murată desărată, spălată și scursă: 1,50 kg
- Piper măcinat: 4gr
- Boia : 4gr
- Chimen măcinat: 4gr
- Ulei: 100ml
- Verdeață, după gust.
Pregătire: 10min
Preparare: 40min
Dificultate: medie
Cum fac eu tocana de cartofi și salata de varză murată
Mă ocup mai intâi de tocană, salata de varză murată pregătind-o intre timp.
Cartofii spălați și curățațti de coajă ii pun intr-un vas cu apă.
Fac intâi baza de legume a tocanei de cartofi și incep prin a tăia morcovii. Toc ceapa julienne și apoi usturoiul.
Ardeiul capia il toc cuburi. Prazul il tai rondele.
Nicio legumă nu este tocată foarte fin. Nu e cazul. Vreau să am culoare și să simt gusturile individuale ale fiecărui ingredient din tocana mea de cartofi.
Pun ceaunul pe cărbunii incinși. Când s-a incălzit, pun uleiul de floarea soarelui și il las câteva minute să se incingă.
Am pe foc, separat, un vas in care pun apă la fiert. Voi avea nevoie de ea mai târziu și nu vreau să opresc fierberea așa că apa trebuie să fie fierbinte.
Când uleiul s-a incins pun ceapa și usturoiul la călit. Adaug un praf de sare pentru a inmuia ceapa. După ce a a devenit ceapa sticloasă, adaug morcovul tăiat rondele in unghi. Puteți vedea tehnica in video-ul de mai jos. Mestec să nu se prindă de ceaun și las incă câteva minute.
Completez baza mea de legume cu ardeiul capia și prazul. Călesc 2-3 minute și adaug apa fierbinte, cât să acopere legumele. Pun capacul oului (eu gătesc la grătarul meu tip ou) și las la fiert.
Dacă preparați tocana de cartofi pe aragaz, puneți capacul cratiței și lasați la foc moderat la fiert.
Până se fierb legumele mă ocup de cartofi. Ii tai cuburi mari. Nu vreau să fie neapărat egale bucățile de cartof. Cele mai mici se vor sfărâma la fierbere li-mi vor ingroșa puțin sosul.
Verific fierberea legumelor. Scot o bucată de morcov din ceaun și văd dacă se sfărâmă prin apăsarea cu degetul. Vedeți in video tehnica. Dacă s-a inmuiat suficient, adaug cartofii și completez din nou cu apă fierbinte cât să fie acoperite legumele.
Pun capacul oului și las la fiert.
Intre timp mă ocup de salata de varză murată.
Am pus varză la murat ca orice român care deține un beci incăpător. Am scos câteva vreze, le-am spălat de sarea in exces și le-am tocat.
Fac simplu salata de varză murată. Adaug in castronul cu varză murată tocată ceva ulei de floarea-soarelui, boia și chimen măcinat. Știu, nu se prea obișnuiește chimenul pe la noi prin Muntenia dar vă recomand să incercați.
Continui cu tocana de cartofi. Ridic capacul oului și verific cât de fierți sunt cartofii. Când sunt jumătate fierți, adaug pasta de tomate. Las la fiert cu capacul pus incă 5 minute.
Este momentul să aromez tocana mea de cartofi. Pun cimbru, piper, sare, boia dulce și foi de dafin. Amestec bine pentru ca aromele să se intrepătrundă.
Pun capacul și las la fiert până ce sosul se ingroașe puțin.
Sunt gata. Folosesc străchini pentru prezentarea tocanei de cartofi și a salatei de varză murată. Vă recomand să incercați combinația!!!
Puteți savura tocana de cartofi și salata de varză murată impreună cu o felie de pâine de casă sau cu o bucată de mămăligă tradițională. Este un excelent preparat de post.
Poftă bună și spor la treabă!
</div