Din seria ceaunismelor, continui in acest articol cu prezentarea unei rețete tradiționale și anume – tocana țigănească. Pentru cei ce nu ați văzut, găsiți pe blogul meu și altă tocană – tocana Rarisimo, o variantă de tocană care imi aparține. Aveți articolul aici – https://restaurantbulevard.ro/ceaunisme-tocana-rarisimo-cu-chef-dan-neagu/
Această rețetă, cea a tocanei țigănești, imi aduce aminte de copilăria mea pestrecută in bună parte, in Prahova, intr-o comună alezată pe malul Teleajenului. Veneau șatre de țigani in fiecare an și rămâneau in zonă toată vara. Copil fiind, luam de acasă 2 cepe și 4 cartofi și fugeam să mă joc cu copiii din șatră. Ceea ce mi-a rămas foarte viu in amintire, era ceanul. Așezat la loc de cinste, pus pe pirostrei mari, in jurul lui se petrecea o bună parte din viața comunității rome. Și pentru că eram pe acolo, de fiecare dată mâncam și eu din tocanele lor absolut fabuloase.
Păstrez in amintire culorile și gusturile preparatelor făcute la ceaunul lor. Intotdeauna lângă tocanele țigănești se aflau mămăligi și acrituri de tot felul. De aceea masa era un adevărat festin nomad.
Fac și eu tocană țigănescă la mine in grădină, pătrând vii toate amintirile copilăriei. Am filmat rețeta și vă invit să vizionați materialul pentru a vă fi mai ușor să urmăriți tehnica de preparare a rețetei. O servesc tot cu mămăligă și murături.
Tocana țigănească se face cu carne de porc, untură, ceva afumătură, și se stinge cu vin. Eu folosec ceafa și pulpa de porc. Nu pun afumătură insă dacă vreți, puteți arunca in ceaun câteva bucățele de bacon sau carne afumată. Este vară și prefer să obțin gust din aromaticele proaspete pe care le voi culege direct din grădină.
Așadar, să trecem la treabă!
Ingrediente pentru tocană țigănească a la chef Dan Neagu – 6 porții
- CEAFĂ de PORC 900 gr
- PULPĂ de PORC 900 gr
- CARTOFI curățați… 600gr
- UNTURĂ sau ULEI…300 ml
- CEAPĂ ALBĂ …600 gr
- VIN ALB……200 ml
- APĂ…2litri
- BOIA DULCE…10 gr
- CIMBRU …4tije
- FOI de DAFIN..3 buc
- USTUROI curățat…150 gr
- ȚELINĂ rădăcină…200gr
- MORCOV…300gr
- ARDEI GRAS și CAPIA…600 gr
- SUC de ROȘII…1.5 litri
- SARE…15 gr
- PIPER..6 gr
- ARDEI IUTE tocat…1buc
- ARDEI IUTE garni servire 6buc
- MURĂTURI..1Kg
- MĂMĂLIGUȚĂ RECE…1.200 kg
Pregătire: 10 min
Preparare: 45 min
Dificultate: medie
Cum fac eu tocana țigănească
Fug mai intâi in grădină să imi iau ierburile aromatice cu care voi da savoare preparatului meu. Tai câteva frunze de dafin, ceva rozmarin proaspăt, cimbru și cimbrișor și câteva fire de pătrunjel.
Le spăl bine și le pun deoparte. Le va veni rândul mai târziu când voi crea un buchet garni pe care il voi arunca in ceaunul in care se va fierbe tocana mea țigănească.
Nu voi arunca in ceaun cartofii peste tocană. Prefer să ii prepar separat și așa să ii și servesc. De aceea tai cartofii bucăți, pun in ceaun puțină untură la incins și arunc cartofii impreună cu 2-3 căței de usturoi in ceaunul incins. Adaug sare, piper și boia dulce. Ii inăbușesc până ce prind crustă și dau la o parte ceaunul de pe foc.
Scot cartofii și ii las să se odihnească, indepărtez untura in care s-au făcut, curăț ceaunul și il pregătesc pentru ce urmeasză.
Și pentru că totul incepe de la carne, de ea mă ocup acum. V-am spus că am ales ceafă și pulpă de porc pentru acest preparat. Evident, carnea trebuie spălată inainte. O tai apoi in bucăți cât mai egale. Vedeți in video cum fac. Condimentez simplu cu sare, piper și boia.
Pun ceaunul inapoi pe foc, pun untură, aștept să se incingă și pun bucățile de ceafă și de pulpă la prăjit. Focul trebuie să fie moale, astfel incât carnea să se gătească incet. Trebuie amestecată din când in când pentru a evita să se prindă de pereții ceaunului.
Până se face carnea, mă ocup de legume.
Toc ceapa, usturoiul, țelina, morcovii și ardeii. Asta este și ordinea in care vor ajunge in ceaun, peste carne. Legumele le tai grosier, (vedeți in video), mai puțin ardeii. Ei vor da culoare și dulceață tocanei țigănești. Ii voi tăia ca in video fâșii, nu prea lungi. Folosesc ardei roșu, galben și verde pentru a da culoare tocanei țigănești.
Usturoiul il sparg cu lama cuțitului și apoi il toc.
Carnea a prins culoare iar lichidul in care se face a scăzut. Este timpul să adaug ceapa și usturoiul. Le călesc puțin și adaug un praf de sare pentru a inmuia ceapa.
Când ceapa devine sticloasă, adaug rădăcinoasele – țelina și morcovul.
Deglasez cu vin. Folosesc vin alb și nu mă zgârcesc deloc. Adaug apă și las la fiert tocana țigănească. Pun capacul peste ceaun și las focul moale.
Trebuie să aștept 30-40 de minute. Dacă se evaporă lichidul, mai trebuie completat cu apă.
Vă recomand să puneți apă și vin in părți egale.
După ce timpul s-a scurs verific carnea. Ar trebui să fie aproape făcută. Dacă nu, lăsați capacul peste ceaun și mai continuați să fierbeți tocana țigănească.
Când carnea e aproape făcută, adaug sucul de roșii (cam 3 linguri zdravene) și ardeii colorați, tăiați bastonașe. Amestec și apoi adaug buchetul de aromatice proaspete.
Pun din nou capacul și continui fierberea incă 10 minute.
Tocana țigănească este gata.
Montez farfuria. Pun tocană țigănească din belșug. Presar deasupra pătrunjel tocat și câteva rondele de ardei iute. Merge bine iuțeala pentru acest preparat.
Servesc tocana țigănească alături de cartofi inăbușiți, mămăligă rece și acrituri la saramură.
Trebuie stinsă nebunia din farfurie neapărat cu un vin pe măsură. Și pentru că este vară și cald, vă recomand un vin alb brumat!
Este o excelentă mâncare de weekend, un prilej de desfătare culinară in grădină, alături de prieteni buni.
Poftă bună și spor la treabă!