Carnea de vită este este mai tare decât cea de porc, însă mult mai sănătoasă, fiind o sursă bogată de vitamine și substanțe nutritive. Vita este un tip de carne pe cât de savuros pe atât de pretențios când vine vorba despre preparare. De la bucata potrivită de carne, la marinare, la temperatura și timpul de frigere/prăjire/coacere, există numeroase criterii care pot face diferența între o friptură suculentă și una tare și fără gust.
Am ales astăzi să vă arăt o rețetă simplă de a găti două timpuri de carne de vită în același fel doar că rezultatul obținut nu este același. De ce? Datorită texturii și gustului specific obținut în urma procesului de frigere pe grătar. O să vedeți mai jos câteva caracteristici speciale ale antricotului și mușchiului ca să puteți alege ceea ce vă place mai mult.
Câteva ingrediente surpriză compun gustul final al rețetei – vită pe placă. Vorbesc aici despre untul aromat Maitre d Hotel, care se pune peste friptură atunci când aceasta este fierbinte și chimichurri – un condiment latino-american care conține un mix de pătrunjel, oregano, usturoi, piper și ardei Cayenne, in diferite proporții. Foarte important în obținerea gustului este utilizarea grătarului cu cărbuni la frigerea cărnii.
Iată rețeta și ingredientele
Aspectul cărnii de vită
Carnea de vită proaspătă are o culoare roșu închis, iar cea care provine de la vițel poate fi de un roz-deschis sau puțin albicioasă, fiind totodată mult mai moale decât cea care provine de la o vacă matură sau de la un bou. Chiar dacă la început poate să pară dificil să alegi bucata de carne potrivită, ține cont că în funcție de acest aspect ai să te bucuri de un gust și o textură aparte.
Cum se mănâncă friptura de vită
Funcție de gustul fiecăruia friptura de vită poate fi mai puțin (în sânge cum spunem noi) sau mai mult gătită. Tot în funcție de gradul de preparare termică ea va fi mai suculentă sau ceva mai uscată. Important este să știi când a atins gradul de coacere dorit și să îți dai seama că e timpul să o dai la o parte de pe grătar. Denumirile prezentate mai jos provin din bucătăria internațională și sunt utilizate în orice restaurant care servește preparate din carne de vită.
– Blue – mijlocul cărnii este roșu și relativ rece, cu o temperatură cuprinsă între 46-49 de grade Celsius;
– Rare – mijlocul cărnii este roșu și are o temperatură cuprinsă între 42-55 de grade Celsius;
– Medium rare – mijlocul cărnii este ușor rozaliu, cu o temperatură între 55-60 de grade Celsius;
– Medium – mijlocul cărnii este roz și ceva mai ferm, cu o temperatură între 60-65 de grade Celsius;
– Medium well – mijlocul cărnii este roz, cu o temperatură între 65-69 de grade Celsius;
– Well done – mijlocul cărnii este maroniu și ferm, iar temperatura trece de 71 de grade Celsius.
Temperatura se determină ușor utilizând un termometru și vă invit pe cei ce-și doresc o carne preparată corect să vă achiziționați unul. De altfel vedeți și in video-ul de mai jos că și eu folosesc un asemenea termometru.
Tipuri de carne de vită
Mușchiul, carnea cea mai valoroasă, are țesut muscular fraged și suculent, aflat, sub vrăbioară. Porționarea mușchiului o vedeți în rețeta video, ceea ce trebuie să știți este că din această parte de carne se obține chateaubriant-ul și tournedos-ul mare și mic. Greutatea mușchiului de vită variază între 1 și 2,5 kg, grosimea și lungimea mușchiului depinzând de mărimea animalului. Este ideal de folosit pentru prepararea de grătar, biftec, medalioane, sau fripturi
Antricotul, este carnea aflată de-a lungul coloanei vertebrale. Se tranșează în bucăți care se gătesc la grătar, sau la cuptor
Pulpa, carne de calitatea I, este poziționată în partea internă a femurului. De aici se obțin capacul, fricandoul, nuca mare și nuca mică.
Cotletul este una dintre cele mai gustoase bucăți de vită și se gătește fie la tavă, fie prăjit în tigaie.
Vrăbioara este partea musculară cu os, cuprinsă între antricot și fleică și este excelentă mai ales la grătar.
Rasolul alb, este cea mai fragedă parte din pulpă. Fară grăsime, rasolul alb este perfect pentru prepararea rasolului și a altor fripturi.
Ceafa este o carne cu mai multă grăsime, potrivită pentru mâncăruri cu legume, ciorbe și pentru prepararea micilor.
Carnea de vită, sursă de vitamine și minerale
Carnea de vită este o importantă sursă de fier, dar este bine să fie preparată la grătar, cuptor sau prin fierbere. Potrivit nutriționiștilor, fierul se absoarbe mai bine în organism în prezența vitaminei C, de aici și recomandarea de asociere în farfurie a cărnii de vită cu o salată de verdețuri sau chiar cu lămâie.
Carnea de vită mai este și o importantă sursă de vitamina B ce ajută la formarea celulelor roșii, sursă de zinc (susține funcția cognitivă normală, fertilitatea și reproducerea, menține nivelurile normale de testosteron în sânge) și magneziu care susțin procesele metabolice din organism și creșterea imunității.
De asemenea, se găsește în cantități mari în carne și acidul linoleic conjugat care are capacitatea de a scădea nivelul colesterolului rău, reface masa musculară, împiedică absorbția grăsimilor și depunerea acestora sub formă de depozite de grăsime. Dezvoltarea masei musculare este ajutată și de creatinina conținută în cantitate mare de carnea de vită.