Istorie, legendă, nimeni nu știe precis povestea acestui clasic al gastronomiei internaționale. Cert este că acest preparat se leagă de influenta familie din Sankt Petersburg, cea a contelui Stroganov (Stroganoff)
Una dintre legende spune că Vita Stroganoff ar fi invenția unui bucătar francez, angajat de contele Stroganof pentru a-și impresiona oaspeții.
Altă verisune povestește cum că această rețetă ar fi existat in bucătăria rusească, dar a fost rafinată, adusă la nivelul sofisticatei aristocrații europene (prin simpla adăugare a smântânii într-un sos clasic franțuzesc de muștar, de altfel) motiv pentru care era nevoie, probabil, de intervenția unui chef francez.
Cert este că în 1891, un bucătar francez, pe numele său Charles Briere, a trimis din Sankt Petersburg către publicația franceză L’Art Culinaire, rețeta numită Vită Stroganov, după cum notează și Larousse Gastronomique.
”Biblia” culinară franceză precizează, totuși, că un preparat cu această denumire era cunoscut încă din secolul al 18-lea.
În cărțile englezești de bucate, nu apare până la 1932, iar în Statele Unite ale Americii rețeta ajunge populară undeva în jurul anilor ’50 ai secolului trecut.
În Rusia țaristă, apare o rețetă numită Govjadina po-strogonovski, s gorchitseju, (Vită à la Stroganov, cu muștar), în ediția din 1871 a cărții de bucate coordonate de Elena Molokhovet, Spre deosebire de rețeta amintită în Larousse Gastronomique, carnea de vită nu era tăiată fâșii, ci cuburi.
Vă ofer și rețeta mea, ușor germanizată de Vită Stroganoff. Tocana, pentru că este de fapt o tocană, are ceva mai multă cremozitate in această variantă.
Am și filmat, ca de obicei, rețeta! Vă recomand să vedeți materialul video. Vă va fi mai simplu să urmați pașii fără să greșiți pregătirea acestui preparat considerat un clasic al gastronomiei internaționale.
Gătesc in grădina mea, Rarisimo Garden. Puteți face și voi același lucru, gătind in aer liber, dacă aveți un aragaz, o plită sau orice altă sursă de căldură la dispoziție.
Ingrediente pentru Vită Stroganoff – 4 porții
- MUȘCHI DE VITĂ fasonat 250 gr
- BRISKET (piept) de VITĂ la smoker 400 gr
- UNT 100gr
- SARE 3gr
- PIPER 3gr
- FĂINĂ 6gr
- CONIAC 100ml
- ȘALOTĂ sau CEAPĂ de APĂ 150gr
- CIUPERCI 400gr
- MUȘTAR 50gr
- KETCHUP 50gr
- LĂMÂIE 1buc
- CASTRAVEȚI la OȚET 100gr
- APĂ 250ml
- SMÂNTÂNĂ CULINARĂ 200 gr
- AROMATICE(cimbrișor, foi de dafin, rozmarin) după gust
- SMÂNTÂNĂ FERMENTATĂ 200gr
- OREZ FIERT 200gr
- ARDEI IUTE 2buc
- PĂTRUNJEL tocat, după gust.
Pregătire 10 min
Preparare: 30 min
Dificultate: medie
Cum fac eu Vita Stroganoff
Cumpărați mușchiul de vită fasonat sau fasonați-l inainte de a găti acest preparat – Vită STroganoff
Tai mușchiul fâșii groase cam de un deget. Asezonez cu sare și piper. Incing tigaia cu niște unt și sotez apoi fâșiile de mușchi câteva minute, doar cât să prindă crustă.Adaug și un praf de făină. Când carnea aprins crustă, torn coniacul și flambez. Dau apoi la o parte fâșiile de mușchi de vită, să se odihnească.
Păstrez restul de grăsime aromată in tigaie pentru gust.
Mă ocup de leghume. Tai ceapa cât mai fin și apoi ciupercile. Eu folosesc ciuperci oyster (vedeți in video), dar puteți să folosiți orice altă ciupercă. Pun tigaia inapoi pe foc și când este incisă, adaug legumele tocate. Adaug incă puțin unt pentru a avea o bază grasă de sotare.
Flambez legumele cu coniacul rămas si deglasez apoi cu puțină apă. Puteți pune vin dacă vreți, eu consider insă că am suficient gust.
După ce adaug apa, las pe foc incă 3-4 minute.
Adaug apoi in această ordine – muștar, ketchup și la urmă smântâna culinară. (Aveți in video tehnica)
Eu adaug preparatului un plus de gust. Folosesc o bucată de brisket de vită afumat și copt anterior la smoker. NU este obligatoriu. Tocana Vită STroganoff vă va ieși și fără această bucată de brisket. Tai felii și le adaug peste legumele și sosul din tigaie.
Si pentru că rețeta așa cum ați putut citi are rafinamentul gastronomiei franceze, are nevoie și de arome care vor potența gustul final al preparatului. Fac repede un buchet garni din cimbrișor, rozmarin și foi de dafin, proaspete toate, și il adaug in tigaie.
Amestec și las la foc moale.
Tai castraveții in oțet cuburi și ii adaug in preparat.
Storc o lămâie și completez gustul cu puțină zeamă de lămâie pe care o adaug in preparat.
Las puțin să scadă și adaug fâșiile de mușchi de vită sotate anterior. Doar 2-3 minute mai trebuie să stea pe foc.
Sunt gata!
Asezonez tocana mea Vită STroganoff cu orez fiert. Il folosesc bineințeles pe cel cu bobul lung.
Montez preparatul. Pun tocană, orez fiert, o lingură de smântână fermentată și decorez cu pătrunjel tocat și câteva rondele de ardei iute.
O nebunie acest preparat. Incercați rețeta! Merită!
Poftă bună și spor la treabă!