Tonul (nu cel din conservă) este un pește valoros. Sunt sigur că ați văzut cum se pescuiește și cum se licitează în diferite documentare. Și asta pentru că are o carne cu inserții de grăsime estrem de gustoasă, pretabilă la modalități diferite de preparare. Eu am ales astăzi să gătesc un steak de ton în crustă, o friptură mai pe românește și pentru că la Ploiești nu se prinde ton, am cumpărat 2 file-uri gata fasonate.
Vă spun că fiind refrigerată, carnea trebuie scursă inainte de gătire pentru a scoate apa din ea.
Gătit pe placă,(folosec placa celor de la Pit Boss) așa cum fac eu in această rețetă, steak-ul de ton in crustă se prepară cam la fel cu carnea de vită (brisket sau T-bone).
Ca de obicei am și filmat rețeta de steak de ton în crustă, astfel incât să vă fie simplu să urmăriți pașii. Nu este o rețetă dificilă și merită incercată. Folosiți placa, grill-ul sau grătarul! Rezultatul este aproape similar.
Ingrediente pentru steak de ton în crustă
- TON (steak)….150gr
- SARE de grătar….20gr
- ULEI de floarea soarelui …30ml
- UNT 30gr
- CIUPERCI CHAMPIGNON…3buc….50gr
- ARDEI CAPIA….1buc….50gr
- DOVLECEL..1buc….100gr
- ROȘII CHERRY…3buc…50gr
- SOS verde aromat…50 ml
- LIME…50gr
- CRUSTĂ VERDE (pătrunjel, mărar, busuioc, panko)
Preparare…10 min
Pregătire….15 min
Dificultate…mediu
Cum fac eu steak de ton în crustă
Așa cum spuneam mai sus, carnea trebuie bine scursă inainte de gătire. Pentru a indepărta cât mai mult din surplusul de apă tamponez cu prosop de bucătărie bucățile de steak de ton.
Abia apoi incep să le aromez. Nu mult. Vreau să păstrez gustul cărnii. Ung cu ulei de floarea soarelui bucățile de ton, apoi adaug sare de grătar (sare de mare grunjoasă și boabe de piper multicolore)
Las bucățile de steak de ton să prindă puțin gust și mă ocup de legume.
Folosesc roșii-cherry. Nu le tai. Le las intregi pe ciorchine
Ciupercile le tai felii mediu groase.
Fac la fel și cu dovlecelul și incerc să păstrez cam aceeași dimensiune ca la ciuperci. Pentru că nu vreau semințe in preparatul meu, indepărtez miezul feliilor. Vedeți in video cum fac!
Mi-a rămas ardeiul capia. Il tai rondele cam de aceeași grosime ca cea a ciupercilor și dovlecelului.
Sunt gata pregătit să trec la prepararea termică. Folosesc placa (Pit Boss) pentru această rețetă. Incing bine placa mai intâi.
Presar apoi sare de grătar pe suprafața plăcii.
Voi pune la copt intâi legumele pentru că steak-ul de ton se face foarte repede. Cu alte cuvinte, incep puțin invers gătirea.
Peste stratul de sare de grătar (vedeți in video), așez feliile de ciuperci, dovlecei, ardei capia și ciorchinii de roșii cherry. Nu trebuie să stea foarte mult pe placă.
Pun capacul plăcii Pit Boss pentru 3 minute. (folosiți o cratiță largă in cazul in care placa sau grill-ul pe care il aveți nu are capac)
După 3 minute, ridic capacul și intorc legumele. Vreau legumele gătite aldente.
Pun și tonul la fript. Trebuie ținut cam 3 minute pe fiecare parte pentru că este genul de carne care, la fel ca și carnea de vită, se gătește medium pentru a-i păstra sucurile și deci savoarea intacte.
In materialul video vedeți cum gătesc steak-ul de ton și cât trebuie ținut pe placă (grătar) pe fiecare parte. Vedeți și culoarea cărnii!
După aproximativ 3 minute, intorc steak-urile de ton dar nu le așez in același loc pe placă. Fac asta pentru că vreau o zonă cât mai incinsă.
Scot legumele pe rând, funcție de cât de bine s-au gătit. Evident, dovlecelul va fi cam ultimul.
Inainte de a lua tonul de pe placă il hidratez cu bucățele de unt.
Il scot pe o farfurie și fac crusta. Așa cum vedeți la secțiunea ingrediente, crusta este un amestec bine omogenizat (in blender de exemplu) de panko și verdețuri aromate – pătrunjel, mărar, busuioc.
Doar lateralele bucăților de steak de ton le tăvălesc in amestec. Așadar voi face crustă doar pe lateral
Sunt gata. Incep montajul. Pun legume coapte mai intâi. Deasupra așez steak-iul de ton in crustă. În secțiune, are culoarea perfectă. Este gătit corect.
Așez pe farfurie și un ciorchine de roșii cherry coapte. Asezonez totul cu sos verde (rețeta o găsiți aici – https://restaurantbulevard.ro/biban-file-pe-placa-sos-verde-rosii-calde-multicolore-si-cartofi-sfaramati-la-culinaria/)
Mai pun 1 cubuleț de unt peste steak-ul de ton in crustă. Nu pot servi acest preparat fără lămâie. Aleg lime (lămâie verde) pentru parfum și tai o felie pe care o așez pe farfurie.
Steak de ton in crustă, o rețetă rafinată pe care vă indemn să o incercați, mai ales pentru că nu este nimic dificil de gătit!
Poftă bună și spor la treabă!