E toamnă, așadar este vremea conservelor. Facem cu toții zacuscă, ba de vinete ba de ciuperci ori chiar și de fasole. Sunt rețete multe și cu siguranță sunt și gustoase. Este genul de mâncărică ce se consumă rece sau caldă și ne duce de fiecare dată către gustul copilăriei.
Vă ofer și eu rețeta mea de zacuscă de vinete. Are câteva „tips-uri” (modernism englezit) pe care vi le povestesc mai jos.
Ca orice preparat naționalo-tradițional are timpi destul de lungi de pregătire și preparare. Dar ceea ce este important se petrece intr-un final – zacusca de vinete capătă un gust absolut fabulos, fie că este consumată imediat după gătire, fie că urmează drumul conservelor pentru iarnă.
Și pentru că in grădina mea s-au cam copt și vinetele și ardeii dau o fugă și adun. De altfel am și pus câteva imagini in video-ul cu rețeta filmată pe care ul găsiți in finalul articolului.
Trecem la treabă că avem destulă!
Ingrediente pentru zacuscă de vinete 5,4 kg, aproximativ 18 borcane (300gr)
- APĂ 3litri cu 10g sare
- APĂ 3litri cu 10gr sare
- CEAPĂ 1kg
- MORCOV O.500kg
- ULEI 400 ml
- VINETE coapte și curățate 2.5kg
- ARDEI CAPIA copt și curățat 2.5kg
- PASTĂ TOMATĂ 200 gr
- IERBURI AROMATE (foi de dafin, cimbru, cimbrișor)
- ARDEI IUTE, după gust
- SARE & PIPER 20gr (2linguri) , la foc mic 40 – 50min.
Pregătire legume: 1h
Fierbere: 20min
Preparare: 1h
Dificultate: medie
Cum fac eu zacusca de vinete
Culeg vinetele și ardeii din grădină. SUnt legume proaspete și mă pot bucura de un preparat natural.
Iau și aromaticele necesare pentru că imi plac preparatele cu gust. Iau foi de dafin, cimbru și cimbrișot, proapete toate, le spăl fac un buchet garni. Le leg intr-un buchet mai pe intelesul tuturor și asta pentru a le putea indepărta mai ușor atunci când zacusca de vinete va fi gata.
Am morcovi și ceapă de la piață. Tai ceapa julenne (peștișori), nu foarte fin. Morcovii ii curăț.
Pun 2 oale cu apă pe foc. Adaug sare și aștept ca apa să dea in clocot. Pun intr-o oală morcovii și in cealaltă ceapa la fiert. Cam 10 minute durează până când ceapa devine sticloasă. Morcovii ii incerc. Trebuie să fie fierți. Aleg această variantă pentru că timpii de fierbere diferă.
Când ceapa și morcovii sunt fierți, indepărtez oalele de pe foc, scurg apa și las la răcit.
Așa cum vă spun, ceapa și morcovii ii folosesc fierți pentru zacusca mea de vinete. Este un tips. Aleg această variantă pentru că evit astfel eventualele probleme digestive.
Ardeii și vinetele spălate le pun la copt. Vreau o zacuscă de vinete care să mă ducă spre gustul copilăriei, atunci când mama pregătea conserve pentru iarnă. De aceea aleg să coc legumele pe jar. Evident, pot fi coapte și in cuptor, asta dacă nu dispuneți de un grătar.
După sunt coapte legumele, le scot intr-un vas, le adaug sare, le acopăr și le las la odihnit 10 minute. Abia apoi le curăț.
Am arătat in rețeta de salată de vinete coapte la jar un truc pentru a curăța vinetele mai repede. Iese garantat foarte bine. Vă las aici linkul in cazul in care nu ați văzut-o. – https://restaurantbulevard.ro/salata-de-vinete-coapte-la-jar/
După ce am curățat legumele (ardeii capia și vinetele) le toc. Eu folosesc o mașină de tocat electrică dar dacă nu aveți, puteți utiliza foarte bine și una manuală.
Toc așadar separat vinetele și ardeii de ceapă și morcovi. Fac asta in 2 boluri astfel incât legumele tocate să nu se amestece. Vedeți in video de mai jos.
Gata. Sunt pregătit să incep prepararea că doar vreau o zacuscă de vinete pe cinste.
Pun ceaunul direct pe cărbunii incinși. Eu gătesc la noul grătar achiziționat. Celebrul OU are avantajul că se incinge repede și păstrează temperatura.
Incing ulei in ceaun. Adaug ceapa și morcovii și călesc cam 5 minute
Adaug apoi vinetele și ardeii capia. Omogenizez bine amestecul și las la fiert.
Vă propun să urmăriți video-ul pe care l-am filmat cu rețeta de zacuscă de vinete. O să vă fie cu siguranță mai simplu să irmăriți pașii și să evitați greșelile.
Adau apă și omogenizez bine. Dacă nu folosiți un grătar, puteți face foarte bine faceți zacusca de vinete la cuptor.
Trebuie să aveți grijă ca in procesul de fierbere zacusca să nu se prindă de fundul ceaunului. Se afumă și ați cam muncit degeaba. De aceea vă indemn să omogenizați constant cu o liungură in timpul fierberii.
Cam după 15 – 20 de minute, adaug pasta de tomate. Desigur, dacă aveți bulion de roșii facut de voi il puteți folosi. Mai adau apă dacă se ingroașă prea mult zacusca. Pun acum și buchetul garni de aromatice.
Acopăr și continui fierberea, insă mestec din când in când pentru a evita să afum zacusca de vinete.
Pentru că imi place ușor picantă, adaug și niște ardei iuți proapăt culeși și ei din grădină.
Gust și corectez cu sare și piper.
Cam incă 30 de minute continui fierberea. Când zacusca și-a schimbat puțin culoarea devenind ușor arămie și s-a ingroșat este gata.
Dau ceaunul la o parte de pe foc și las zacusca de vinete să se odihnească puțin.
Dacă nu o consumați imediat și faceți zacuscă de vinete pentru conservare, trebuie șă știți că nu vă recomand să o puneți la această temperatură in borcane. Se vor sparge.
Eu fac așa – sterilizez inainte borcanele. Le bag in cuptor și le incing. Las zacusca de vinete să se răcească până când temperatura va cobori la 60-70 de grade. Atunci pun zacusca de vinete in borcane, strâng capacele și le bag in cuptor pentru 10 minute. Scot apoi, le acopăr cu o pătură și le las să se răcească până ajung la temperatura camerei. In acest mod, puteți păstra zacusca la loc răcoros și ferit de razele soarelui 5 – 6 luni.
Zacusca de vinete poate fi consumată caldă sau rece cu pâine de casă proapătă sau prăjită. Pentru cei cărora le place mai picant, merge bine și cu un ardei iute lângă.
Poftă bună și spor la treabă!