Varianta rapidă a bulzului tradițional este rețeta pe care v-o propun in acest articol.
Pe blog găsiți și o altă rețetă derivată și ea a bulzului – Strchina Ciobanului (rețeta aici)
Această mâncărică se prepară cu mămăligă pripită (rețeta aici) și am denumit-o bulz urban pentru că timpul de gătire este unul scurt. Am imbogățit bulzul tradițional cu incă câteva ingrediente, dar vorbim despre toate mai jos. Am filmat rețeta iar video-ul cred că vă va ajuta.
Ingrediente pentru bulz urban – 1 porție
- MĂMĂLIGUȚĂ PRIPITĂ 200 gr
- BRÂNZĂ de burduf 150 gr
- CAȘCAVAL afumat 50 gr
- UNT 10 gr
- BACON 50 gr
- Ulei 10ml
- OU 1buc
- SARE, un praf, pentru ou.
Pregătire: 10 min
Preparare: 10 min
Gratinare : 3 min
DIFICULTATE – UȘOR
Cum fac eu bulz urban
In primul rând pentru a pregăti bulz urban avem nevoie de o mămăligă pripită. Prepararea ei o găsiți aici –
O dată ce mămăliga pripită este turnată intr-o farfurie și așteaptă plină de aburi să fie folosită, ne apucăm de treabă
Incepem cu bacon-ul. Il prăjim intr-o tigaie. O incingem bine și adăugăm un fir de ulei. Bacon-ul il tiem fâșii subțiri și il aruncăm in tigaia incinsă.
Focul să fie mediu-mare. Prăjim 1-2 minute și apoi adăugăm capacul. Bacon-ul se va inăbuși astfel. Scurgem surplusul de ulei. Vrem să obținem o textură crocantă pentru bacon, evident fără ca acesta să se ardă.
Dăm bacon-ul la o parte intr-un bol și punem in tigaie incă un fir de ulei.
Cand s-a incins uleiul, spargem un ou. Vrem să obținem un ou-ochi. Eu il gătesc intr-un cerc (vedeți in video) insă nu e o problemă dacă nu aveți așa ceva prin bucătărie.
Când s-a gătit oul, stingem focul și dăm tigaia la o parte.
Incepem să montăm bulzul urban.
Vă recomand genul de vas pe care il am eu – vas termic. Asta pentru că la nevoie (dacă mămăliga, bacon-ul și oul s-au răcit), puteți introduce preparatul la cuptor pentru doar câteva minute.
Punem un strat de brânză de burduf. Adăugăm un strat de mămăligă pripită pe care o așezăm cu lingura in vas
Continuăm cu un nou strat format din brânză de burduf și cașcaval afumat. Punem și 1-2 cuburi de unt.
Acoperim cu un nou strat de mămăligă pripită. Incheiem montajul cu incă câteva felii de brânză de burduf și cașcaval afumat lângă care adăugăm bacon-ul prăjit.
Finalizăm cu oul-ochi. Bulz-ul urban este gata!
Rapid și gustos! Poftă bună și spor la treabă!