Ne-am mutat in grădina Rarisimo, unde am hotărât să prepar și să filmez următoarele rețete de vară. A venit vremea grătarelor, insă conteză mult, spun eu, ce punem pe grătar și mai ales cum iese preparatul de pe grătar. Am ales astăzi ceafa de porc, cea mai gustoasă parte a carcasei de porc.
Ingrediente pentru ceafă la grill cu salată salsa și sos tartar 4 porții
CEAFĂ de PORC la grătar – 1 kg
- CEAFĂ de PORC, feliată, bătută- 1kg
- Marinare la rece (cel puțin 1-2ore), ideal 24 de ore
- CONDIMENT SPECIAL,, RARISIMO” mix pentru grătar.
- Cimbru, Cimbrișor
- Rozmarin
- Foi de dafin
- Amestec de sare pentru grătar
- Piper
- Ulei
DOVLECEL felii pe grill 1buc
- Dovlecel – 6 – 8 felii
- Mentă,
- oregano,
- fenel
- Ulei 20ml.
- Sare și piper.
SALATĂ SALSA
- Roșie
- Castravete 1/3 dintr-un castravete tip fabio
- Ardei galben 3 felii
- Salată creață- 3 frunze
- Rucola câteva frunze
- Ceapă verde – 2-3 fire, doar partea verde
- Lămâie – sucul de la jumătate de lămâie
- Ulei – 20 ml
- Oțet – 20 ml
- Oregano – 6 frunze
- Busuioc grecesc – 6 frunze
- Pătrunjel – câteva fire
- Mărar – câteva fire
SOS TARTAR
- Maioneză 200gr
- Lămâie pentru suc 10ml (3lingurițe)
- Oțet 3ml (linguriță)
- Muștar 5gr (1linguriță)
- Castraveți în oțet-cornisson- tocați mărunt 50gr
- Sare, piper 1gr
- Ceapă verde tocată mărunt 2 tije
- Pătrunjel plat și hasmațuchi 6 tije tocate
- Ou fiert tocat mărunt -1buc
Cum pregătesc eu ceafa de porc la grătar (grill), sosul tartar și salata salsa.
Pregătirea pentru frigere a ceafei de porc
Aș spune că este important să alegem corect bucățile pe care le dorim pe grătar. Această carne trebuie să fie marmorată, firișoarele de grăsime oferind plusul de gust rezultat in urma frigerii. Tăiați carnea în felii, perpendicular pe fibră și nu in lungul acesteia sau oblic.
Ceafa se bate. Știu, sunt unii care spun că nu. Eu vă recomand să o bateți bine cu un ciocan de șnițele de exemplu. In urma loviturilor mecanice, veți obține frăgezime. In video de mai sus vedeți și un truc pentru ca atunci când bateți ceafa să nu sară stropi pe voi.
Marinez carnea in general. Chiar și cea de porc. De fapt adaug gustul plantelor aromatice ce se combină foarte bine cu cel al cărnii. Pentru acest preparat pun ulei (liantul cu care se va prinde marinata de carne), rozmarin, cimbru sau cimbrișor, sare mare de grătar, piper, și foi de dafin. Evident nu lipsește condimentul nostru pentru grătar pus peste carnea de porc. Promit să vă ofer amestecul și proporțiile intr-un articol viitor.
Nu țineți carnea mult afară. Marinați și puneți la rece 1-2 ore măcar. Ideal este să o pregătiți cu o zi inainte, pentru ca aromele să poată pătrunde in carne
Cum fac eu sosul tartar
Tocați mărunt castraveciorii cornisson. Apoi tocați incă câteva fire (doar partea verde) de ceapă. La fel faceți și cu pîătrunjelul. Dacă aveți din cel creț, combinați cu cel clasic. Tocați mărunt și oul fiert. Este momentul in care îmbinăm ingredientele. Maioneza se va amesteca cu oul tocat, muștar, zeamă de lămâie, ceapa și pătrunjelul, castraveții in oțet și cele câteva picături de oțet. Nu uitați de sare și piper. Veți obține un sos tartar pe cinste.
Salată salsa rapidă
In primul rând vă recomand să tăiați cât puteți de mărunt ingredientele. In acest fel gusturile se vor imbina mai repede și mai bine. De la ceapă luăm doar capetele verzi și le tocăm. Continuăm cu fire de mărar și apoi castravete, ardei galben pentru culoare și roșie. Puneți totul intr-un bol și aromatizați cu oregano, pătrunjel și busuioc grecesc. Am scris pe blogul meu despre aceste plante aromatice și vă invit să vedeți articolele respective. Busuiocul nu-l tocați pentru că se va innegri. Rupeți frunze și puneți-le peste amestecul de legume. Turnați puțin ulei (merge bine și cel de măsline)
Separat, câteva frunze de salată creață și rucola trebuiesc tăiate fâșii și puse intr-un alt bol. Aeszonați totul cu câteva picături de oțet, zeamă de lămâie, ulei, sare și pier.
De ce le pun separat? Oțetul și zeama de lămâie nu se amestecă prea bine cu roșia care este și ea acidă.
Așa le voi și monta pe farfurie la final – SEPARAT.
La grătar
Nu-mi place să pun doar carne pe grătar așa că aleg intotdeauna și ceva legume. Astăzi am decis să frig și câteva felii de dovlecel, aromatizate anterior cu fenel, mentă și oregano, sare și piper.. Nu lipsesc câteva lacrimi de ulei.
Ceafa aromată, scoasă de la rece o așez prima pe grătar.
TIPS – intoarceți carnea doar când suscul a ieșit la suprafață
– acoperiți grătarul sau grill-ul după ce puneți carnea. Se va frige dar se va și pătrunde foarte bine. Dacă “utilajul” nu este prevăzut cu capac, puneți o oală peste carne.
Cam 7-8 minute sunt suficiente pentru fiecare parte, cu condiția să puneți carnea după ce focul este stins și jarul s-a mai domolit. Eu folosesc grill-ul așa cum vedeți in video. Am avantajul de a vedea temperatura pe capacul acestuia.
Când carnea se apropie de a fi făcută, puneți și fâșiile de dovlecel. Se fac repede și au un gust senzațional.
Ceafă de porc la grătar, felii de dovlecel coapte, salată salsa și sos tartar. Un festin autentic cu gusturi și arome specifice verii, gusturi pe care vi le recomand cu căldură. Montați farfuriile cât mai creativ. O idee puteți vedea in materialul video filmat.
Poftă bună să aveți! Este genul de preparat care merge bine cu un vin alb ușurel, sau cu o bere bună.