Există mai multe tipuri de trandafiri de dulceață și, în funcție de soi, aroma parfumată specifică trandafirilor, dar și intensitatea poate varia.
Rosa Damascena – Trandafirul de Damasc este considerat soiul cel mai bun pentru pregătirea dulceței de trandafiri, deoarece are o înflorire abundentă, dar și un parfum intens. De la o singură tufă de trandafir se pot obține până la 2 kg de dulceață. Soiul mai este denumit și Trandafirul Kazanlak, Rosa Damascena Trigintipetala, deoarece este trandafirul cu 30 de petale.
Nu este un soi pretențios, însă, pentru ca plantele să înflorească mult, are nevoie să fie udat o dată la 2-3 zile, în cazul în care nu sunt precipitații. Dintr-o singură tufă de trandafir de Damasc se poate obține aproximativ 2 kg de dulceață, chiar mai mult atunci când planta ajunge la maturitate deplină
Ingrediente pentru 800 grame dulceață
- 1 kg de zahar
- 300 gr de petale (20 de trandafiri mari, bine infloriți)
- 300 ml de apă
- 50 ml de zeamă de lămâie
Pregătire – 10 min
Preparare – 15 – 20 min
DIficultate – ușor
Cum fac eu dulceața de trandafiri
Nu vreau să povestesc prea mult despre dulceață. Toate bunicile fac și știți bine că se folosesc o sumedenie de fructe, ba chiar și legume, roșiile spre exemplu.
Așadar, pentru că Rarisimo Garden inseamnă culoare și arome, am in grădină o adevărată plantație de trandafiri de dulceață. Suntem in plin sezon de inflorire și de aceea fug să adun.
Pentru că Rarisimo Garden este brandul meu de dulcețuri, siropuri și limonade, evident fac mai multă dulceață.
V-am dat ingredientele pentru 1 porție. Dacă faceți și voi mai multă, inmulțiți cantitățile.
Așadar, adun trandafirii bine infloriți. Urmează partea migăloasă. Rup mijlocul și codița și le dau de-o parte. Rămân in mână cu petalele. Partea albă o indepărtez folosind o foarfecă. Vedeți in video cum fac.
Petalele le pun intr-o strecurătoare și le spăl bine sub jet de apă.
Las la scurs petalele de trandafiri de dulceață și mă ocup de siropul de zahăr.
Am o oală pusă pe foc cu apă. Pun zahărul și amestec pănă ce acesta din urmă se topește și amestecul capătă o ușoară vâscozitate. Tot in video puteți vedea consistența siropului.
Până ce este gata, pun petalele scurse untr-un vas, adaug zeama de la 1 lîmâie și ceva zahăr și amestec. Este obligatorie această operațiune.
In acest fel potențez aroma suavă a trandafirilor și inmoi petalele. Supă ce și-au schimbat ușor culoarea și siropul a căpătat consistență, adaug petalele in oală.
De acum cam 10 minute ar trebui să fiarbă impreună.
Verific la final vâscozitatea dulceții mele de trandafiri. Am făcut și in materialul video acest test și puteți vedea.
Dacă e nevoie, lăsați incă 2-3 minute la fiert.
Când este gata, iau oala de pe foc și o las puțin să se răcorească dulceața de trandafiri. Altfel, turnată direct in borcane risc ca acestea să se spargă.
Cam asta e tot. Un preparat simplu, zic eu, dar din punctul meu de vedere, face parte din categoria celor mai gustoase dulcețuri.
Dacă nu aveți trandafiri de dulceață, găsiți la piață cu siguranță să cumpărați.
Dacă nu-i știți gustul dulceții de trandafiri dar v-am făcut curioși, vă invit la mine la restaurant să gustați.
Sub marca Rarisimo Garden, făcută tradițional, așa cum vedeți în video, puteți achiziționa dulceața mea de trandafiri.
La final, ca de obicei vă spun – poftă bună și spor la treabă!