Pastrama e căutată în special toamna, la început de anotimp, odată cu culesul viilor, când românilor le place să mănânce pastramă de oaie şi să bea must. De ce pastramă de oaie? Pentru că tot toamna turmele sunt coborâte de pe păşunile alpine, iar oile sunt înapoiate stăpânilor.
Datorită gustului extrem de provocator, prepararea pastramei a fost ulterior extinsă și pe parcursul anului, dar oricând ar fi făcută …parcă nu-i la fel de bună, ca atunci când e toamnă.
Am ales să prepar astăzi, aici la Restaurant Bulevard, pastramă de oaie cu gust de pădure, la grătar.
Ingrediente pentru pastramă de oaie marinată rapid, la grătar 10 porții × 250gr
- PULPĂ de OAIE (cu grăsime) cu os 3kg
- SARE grunjoasă, 50 gr
- CIMBRU de casă, 50 gr
- PIPER sfărâmat, 20 gr
- ULEI 150 ml
- VIN ROȘU (must) 100 ml
- USTUROI blenduit, 50 gr
- Boabe de IENUPĂR, 20gr
- Cimbru verde pentru servire 10 tije
- Rozmarin verde pentru servire 5 tije
Pregătire: 10min
Preparare: 10min
Marinare : minim 24 ore
Gătire: 7-10min
Cum fac eu pastrama de oaie marinată rapid pe grătar
Pe lângă clasicele condimente ale unei pastrame de oaie, pentru a obține gustul de pădure, avem nevoie de câteva boabe de ienupăr. Dacă nu le avem, putem înlocui cu o crenguță de brad, care – la fel, dă o aromă inconfundabilă, foarte bună și nu prea des întâlnită.
Punem la-ndemână cimbrul (musai, de grădină și nu la plic), sare grunjoasă, piper granulat (nu boabe, ci pisat) și usturoi, pentru că pastramă de oaie fără usturoi nu există.
Vă arăt în acest articol o formă de marinare rapidă a cărnii de oaie, marinare ce poate dura intre una și 3 zile. Evident, vă recomand să țineți carnea 3 zile pentru un plus de savoare. Dacă insă nu aveți răbdare, o scoateți a doua zi. Poate fi preparată. Așa am făcut și eu in materialul video pe care l-am filmat pentru această rețetă
Mai întâi – îndepărtăm oasele de la pulpa de oaie (în cazul în care nu am cumpărat carnea deja dezosată). După aceea o crestăm și o întindem foarte bine, o mai subțiem și avem grijă să păstrăm grăsime pentru fiecare bucată de pastramă. În video vedeți cum tranșez eu pulpa de oaie (miel). E important să știm cum trebuie dezosată carnea pentru a putea obține bucăți cât se poate de egale pentru pastramă
După ce am tranșat carnea de oaie, alegem condimentele pentru marinare; am optat pentru marinarea semi-umedă, care include și puțin ulei.
Alegem recipientul în care marinăm carnea (o tavă în cazul nostru), adăugăm usturoi pe care l-am transformat într-o pastă, apoi sare, piper, câteva boabe de ienupăr, peste usturoiul din bol turnăm ulei și acoperim carnea cu mai mult ulei decât usturoi.
Apoi, presărăm deasupra aceleași ingredientele cu care am început și pe care le-am așezat deja sub carne. În plus, adăugăm crenguțe de cimbru, nu prea multe pentru a nu da o tentă amăruie pastramei de oaie. Completăm cu ienupăr mărunțit și pentru o aroma de prospețime adăugăm cimbru și rozmarin de grădină.
La final, turnăm puțin must deasupra cărnii de oaie condimentate, pentru a ajuta la maturare. Am spus must pentru că este toamnă și mă delectez cu un pahar in timp ce pregătesc marinada. Elementul acid al amestecului poate fi și vinul, in aceeași cantitate ca și mustul.
Deși în mod normal, ar trebui să lăsăm pastrama la macerat în frigider vreme de trei zile zile și să o întoarcem la fiecare 24 de ore, noi am lăsat-o doar o zi. Am spus deja, de la început că vom opta pentru marinarea rapidă.
Când decidem să o preparăm, o aducem la același nivel de grosime și o așezăm pe grătar sau grill, ce avem la îndemână. Avem grijă să așezăm carnea de oaie cu partea grasă în jos, ca să nu se lipească.
Pastrama pusă pe grătar sau grill nu trebuie acoperită. În cazul în care punem deasupra capac, pastrama se va înăbuși și nu vom obține gustul la care ne-am fi așteptat.
Perpelim pastrama de oaie cu gust de pădure și pe o parte și pe cealaltă preț de câteva minute, avem grijă să nu se facă prea tare, ci să rămână zemoasă și când considerăm îndeplinite toate aceste criterii, o ridicăm de pe grătar.
O asezonăm cu mămăligă, mujdei și murături, dar și cu câteva crenguțe proaspete de cimbru și rozmarin și …gata.
Am obținut pastrama de oaie cu gust de pădure, unul dintre cele mai apetisante preparate de toamnă, un preparat în fața căruia nu rezistă nici cei nepofticioși, cu atât mai puțin …gurmanzii.
Pe blogul meu găsiți și rețeta pentru pastramă la ceaun – https://restaurantbulevard.ro/pastrama-de-oaie-la-culinaria/
Vă spun, ca de fiecare dată:
Poftă bună!
Spor la treabă!